Wat is glas - De Tuin Der Kunsten

Wat is glas

De voornaamste grondstof voor het vervaardigen van glas is kwarts. Deze wordt gewonnen uit doodgewoon zand. Door gemengd zand te mengen met kalk en soda en te verhitten tot over 2000 graden, wordt dit mengsel vloeibaar. Wanneer het uit de voorziende oven wordt gehaald, koelt dit vloeibare glas pijlsnel af en wordt hard. In deze tussenfase is het prima bewerkbaar: het kan gegoten worden in mallen of geblazen worden tot het de gewenste vorm heeft.

Door er tijdens dit proces kleurstoffen aan toe te voegen krijgt het glas de kleur die de kunstenaar of glasbewerker voor ogen had.

Tijdloze pracht

Het ambachtelijk vervaardigen van glazen kunstobjecten is een metier van duizenden jaren oud. Gezien de zeldzaamheid ervan werd glas al meteen verheven tot exclusief materiaal en vinden we al toen glas design en glaskunst vazen terug. 


Uit opgravingen is gebleken dat de oude Egyptische priesters mokken, ampullen en kegels van glas produceerden, al van in de vierde eeuw voor Christus. Het Oude Egypte is de bakermat van glaskunst, waarna de techniek zich langzaamaan verspreidde doorheen het hele Middellandse Zeegebied.

Enkele honderden jaren later pikten de Romeinen de glaskunst op en zorgde voor de verdere verspreiding, ook naar onze regionen.


Een glaskunstenaar heeft zich de technieken en bewerkingen eigen gemaakt die glas laten stralen in al haar fascinerende pracht. De werken zijn ontwapenend, krachtig en mysterieus. Objecten in glas geven een toets van tijdloze klasse aan alle interieurstijlen. Elk stuk is een uniek, handgemaakt designelement dat iedere ruimte opwaardeert.