Eclectisch interieur - enkele tips - De Tuin Der Kunsten

Eclectisch interieur - enkele tips

Eclectisch interieur betekenis: eclectisch betekent letterlijk “het beste uitkiezend” in jouw interieur. Je pikt dus precies de betere spullen uit verschillende stijlen die jij bij jezelf vindt passen. In de kunstwereld betekent eclectisch “het combineren van kenmerken van verschillende stijlen of stromingen tot een bevallig geheel”.

Je maakt dus dus een combinatie van moderne en oudere stijlelementen. Dat levert een bijzonder, individualistisch en vaak gedurfd resultaat op. Je zet er als het ware een statement mee neer: dit ben ik, dit is waarvoor ik sta, dit weerspiegelt mijn persoonlijkheid.

Het goede nieuws: in een eclectisch interieur zijn er eigenlijk geen regels. Wel geven we jullie graag een aantal handige tips mee, zodat het geheel geen rommeltje wordt.

"Je maakt van je huis echt je thuis door net die elementen te combineren die JIJ zorgvuldig uitkoos uit al dat moois dat er te vinden is. Ook dat is een stijl: eclectisch."

Een eclectisch interieur = persoonlijk en uniek 

Een klassieke woonstijl (denk aan modern, landelijk, Scandinavisch) hanteert altijd een aantal ‘voorschriften’. Het fijne aan een eclectische stijl is dat je uit alle beschikbare repertoires items kan uitkiezen. Je hoeft je daarbij absoluut niet te beperken tot nieuwe spullen - integendeel! De meest unieke eyecatchers vind je terug in kunsthandels, kringwinkels of op marktjes. Hier stuit je vaak onverwacht op miskende pareltjes. Mooie dingen die klaar zijn voor een tweede of derde leven.

Het aspect “uniek” is misschien wel de belangrijkste pijler van een eclectisch interieur. Jij wil geen kant-en-klare woonruimte die zo uit een showroom gekopieerd is, jij wil een interieur dat niemand anders heeft. Dat stel je samen door buiten de lijntjes te durven kleuren en verder te kijken dan wat massaal geproduceerd wordt. Handgemaakte, authentieke objecten, daarvan bestaat er telkens maar één. Net zoals jijzelf.

Hoe creëer ik een eclectisch interieur?

TIP 1: Smaakvol uitkiezen en gezellig aankleden van jouw interieur

 Er is één belangrijk aandachtspunt bij het samenstellen van jouw unieke eclectische interieur: samenhang. De sleutel tot succes bij deze formule zit ‘m in het zorgvuldig uitkiezen van uitzonderlijke elementen. Een ondoordachte, willekeurige verzamelwoede of snel bij elkaar gepakte weggevers krijgt al snel een studentikoze of smakeloze aanblik. Deze stijl draait om het subtiel combineren van oud met modern, van etnisch met strak.

Zoek naar manieren om verschillende stijlkenmerken te verenigen via een kleurenschema of materialen die je op meerdere plekken terug laat komen. Zo kan je ervoor kiezen door bv. rond één kleurtoon te werken (verschillende accenten in blauw, oranje, goud, …) of her en der met hetzelfde materiaal te werken (metalen elementen, zilveren ornamenten, …). Door met deze herhaling te werken breng je rust in het geheel.

TIP 2: Eclectisch interieur kleuren

In deze woonstijl kan je in principe elke kleur gebruiken die jij verkiest. Je kan spelen met kleurcombinaties. Ook hier is de regel: overdrijf er niet mee. Door al teveel verschillende ‘aanwezige’ dominante items en kleuren bij elkaar te gooien weet je niet waar eerst kijken en bekom je een chaotisch geheel. Dit kan je vermijden door te zorgen her en der een rustpunt toe te voegen: een effen element, een tijdloze zitplek, werken rond één accentkleur. Daarna kan je elementen toevoegen die daarmee contrasteren en spelen met motieven. Door per kamer te werken met een aantal basiskleuren behoud je een gevoel van samenhang en eenheid.

Doordat je gaat combineren met vormen, structuren en stijlen ligt de aanblik ‘rommelig’ gevaarlijk op de loer. Een goeie tip: beperk je tot maximaal vier kleuren, die niet allemaal even dominant zijn. Een sterk eclectisch interieur mag (of moet?) bestaan uit een kleurrijk geheel.

Bijvoorbeeld: bordeauxkleurige muren - houten vloer en accenten in de aanwezige schilderijen. Of: waterblauwe muren - antracietkleurige vloer - witte details en okergeel als accentkleur. Of: donkerblauwe kleur met gouden accenten. Er zijn immens veel combinaties mogelijk.

Wil je meer lezen over succesvolle kleurcombinaties voor je interieur? Lees dan ook deze blog! (*link naar “Kleuren combineren”*).

TIP 3: Creëer diepte en warmte door het mengen van stijlen

 Je hoeft je beslist niet te beperken tot één stijl, daarop stoelt een eclectisch interieur. Op het eerste zicht ongebruikelijke combinaties zoals industriële met etnische elementen, hout met metalen, ruw en zacht leveren interessante taferelen op. Denk bijvoorbeeld aan een uitzonderlijk oosters tapijt onder een strakke eettafel die je decoreert met een kleurrijk kunst schilderij. Sfeer scheppen, daar gaat het om.

Wanneer je doelbewust je blik geopend houdt voor interieurspullen die helemaal aansluiten bij jouw persoonlijkheid, bekom je per definitie een samenstelling die uniek en interessant is. Door de toepassing van dat principe leg je een stukje van jezelf in je woonst. En menselijkheid, dat betekent warmte. Dat zie je en dat voel je. Iedereen vindt het fijn om in een warm nest thuis te komen of op visite te gaan. Gezellig vertoeven met de hele familie, dat mag een bont allegaartje zijn dat zich weerspiegelt in die omgeving. Je creëert gespreksonderwerpen, je nodigt mensen uit om op verkenning te gaan, je luistert de ruimte op met een persoonlijke toets. Dit soort interieur zorgt voor verbinding.

TIP 4: Bijzondere blikvangers

"Je interieur wordt pas écht eclectisch als je er (al dan niet stelselmatig) bijzondere items aan toevoegt. Denk aan souvenirs van verre reizen, vintage schatten die je ergens op de kop tikte, een prachtig erfstuk of dat ene zorgvuldig uitgezochte kunstwerk."

Het samenstellen van deze unieke mix is een boeiend en ontspannend proces. Neem je tijd om uit te zoeken wat jij mooi vindt, wat je fascineert en aantrekt, waarnaar jouw innerlijke voorkeur uitgaat. Blijf daarbij dicht bij jezelf en laat je niet te sterk leiden door trends. Die zijn altijd vergankelijk en weinig origineel, waardoor je altijd aan authenticiteit inboet. Deze manier van decoreren vergt zin voor avontuur en een flinke dosis lef, maar dat maakt het juist de moeite. Ga op zoek naar kwaliteit, spanning en jouw eigen touch. Laat zien wie je bent en verras je omgeving met je durf.

Kunst mag daarbij absoluut niet ontbreken - vooral niet in een eclectisch interieur. Wat voor kunst? Dat bepaal jij helemaal zelf. Bekijk kunst daarbij heel ruim: niet één maar een aantal goed gecombineerde schilderijen, een opvallend object in glas of beton, een bijzondere lamp, … Bij al deze accessoires laat je je zelfgekozen kleurtonen terugkomen et voilà: je hebt een smaakvol en harmonisch geheel.

Laat je gerust inspireren door onze kunstwerken in onze galerij die jouw interieur meer gezellig maken! Of boek hier een afspraak.