KLEURRIJKE SCHILDERIJEN

Veel mensen zien kunst als de makkelijkste manier om kleur of persoonlijkheid in hun interieur te brengen. Met recht en reden, want kleurrijke kunst is vaak ook een bijzonder toegankelijke manier om je interieur op te fleuren. Hoewel er erg veel kleurrijke kunstobjecten op de markt te verkrijgen zijn, focussen we in dit artikel op kleurrijke schilderijen. We vertellen je welke soorten kleurrijke schilderijen er bestaan, en waarop we dienen te letten bij de aankoop ervan.

WAT ZIJN KLEURRIJKE SCHILDERIJEN?

De naam zegt het natuurlijk al zelf. Kleurrijke schilderijen zijn tableaus waar de kunstenaar of artiest voornamelijk gebruik gemaakt heeft van felle of levendige kleuren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tinten van groen, geel, oranje, rood, blauw of fuchsia. In de meeste gevallen worden enkele verschillende kleuren dan ook gecombineerd tot een mooi, kunstzinnig geheel. Al is dit zeker niet altijd het geval: je kent vast wel de werken van Yves Klein, de Franse monochromist. Hij ontwikkelde een unieke kleur blauw, die feller lijkt dan elke andere soort blauw die je ooit hebt gezien. Zijn kunstwerken maken haast uitsluitend van dit kleur, ultramarijn of International Yves Klein Blue, gebruik.

KLEURRIJKE KUNSTENAARS

We hoeven helemaal niet ver te zoeken als we enkele kunstenaars van kleurrijke werken willen opsommen. Iedereen kent vast de kleurrijke schilderijen van Pablo Picasso, Joan Miro, Piet Mondriaan of Karel Appel. Zij maken stuk voor stuk gebruik van felle, heldere kleuren om hun schilderijen kracht bij te zetten en een uniek statement mee te geven.

Natuurlijk is het niet zo vanzelfsprekend om pakweg zomaar een Picasso aan te kopen en die bij je thuis aan de muur te hangen. Enerzijds is het vrij moeilijk om zo’n schilderij te vinden, anderzijds speelt natuurlijk ook het financiële plaatje een rol. Zo’n schilderij van Picasso kost je namelijk al snel enkele honderdduizenden tot miljoenen euro’s. Een budget dat niet iedereen zomaar in de kast liggen heeft. Gelukkige zijn er ook meer toegankelijke kleurrijke schilderijen verkrijgbaar. Prachtige werken in zowel olieverf, acryl als aquarel die een statement kunnen maken in je interieur. En het goede nieuws is: vaak heb je niet meer dan enkele honderden euro nodig om ze aan te schaffen.

SOORTEN KLEURRIJKE SCHILDERIJEN

In grote lijnen kunnen we schilderkunst opsplitsen in klassieke, moderne en decoratieve werken. Je kan niet stellen dat de ene soort ‘beter’ of ‘waardevoller’ is dan de ander. Ten slotte gaat het hem bij kunst nog steeds om de boodschap en het gevoel dat het werk bij jou opwekt. We hebben hieronder voor je het onderscheid tussen de verschillende types kleurrijke kunst opgelijst.

KLASSIEKE KLEURRIJKE KUNST

Wanneer we spreken over klassieke kleurrijke kunst denken we niet noodzakelijk aan de leeftijd van werken, maar in hoofdzaak aan welke scène op die werken worden geportretteerd. Binnen de klassieke stromingen vind je bijvoorbeeld vrij vaak landschapsbeelden en portretten terug. Omdat zowel landschappen als portretten vaak niet bijzonder uitgesproken kleuren bevatten, zal je in de klassieke stroming ook niet erg veel kleurrijke schilderijen terugvinden.

Natuurlijk is er opnieuw de uitzondering die de regel bevestigd. Denk maar aan de zonnebloemen van Van Gogh, die — hoewel ze een realistische scène vormen — een bijzonder kleurrijk tafereel tentoonspreiden.

MODERNE KLEURRIJKE KUNST

In de moderne kunststroming zien we wel bijzonder vaak erg kleurrijke scènes opduiken. Er wordt als het ware een loopje genomen met de realiteit, en de objecten die in beeld worden gebracht zijn een reflectie van het oog van de kunstenaar. De Nederlandse Cobra-schilder Karel Appel, bijvoorbeeld, staat gekend om zijn talloze schilderijen van erg kleurrijke en abstracte katten. We zien in deze werken felle tinten van geel gecombineerd worden met uitgesproken groen, helder rood of warm oranje. Het spreekt dan ook voor zich dat deze kunstwerken niet door iedereen gesmaakt worden. Toch kennen ze een heel enthousiast publiek van liefhebbers.

Binnen de hedendaagse schilderkunst vinden we vaak ook moderne kleurrijke schilderijen terug. Nieuwe, jonge en bijzonder getalenteerde kunstenaars geven hun blik op de wereld mee in kleurige paletten die telkens ook een duidelijke signatuur dragen. Deze kleurrijke, moderne tableaus doen het vooral goed in strakke, moderne interieurs. Omdat in die strakke interieurs vaak tinten van wit en beige overheersen, vormen deze werken een welkome afwisseling voor het oog. Ze worden daarom vaak ingezet als ‘statement piece’ of conversation starter. Niet toevallig vind je deze werken dan ook veel terug in hotels, restaurants of andere bedrijven.

DECORATIEVE KLEURRIJKE KUNST

Wie op zoek is naar kleurrijke kunst doet dat vaak met het oog op het creëren van een meer persoonlijk aanvoelende ruimte. Er zijn dan ook tal van kleurrijke kunstobjecten te verkrijgen die voor een zachte prijs een uniek gevoel aan je woning of leefruimte geven. Kleurrijke schilderijen van jonge-, amateur- of nog onbekende artiesten die vaak geen grote financiële waarde hebben, maar wel een decoratief statement kunnen maken.

Ben je niet zeker welke stijl of welk kunstwerk in jouw interieur zou passen? Geen probleem! Speciaal voor jou hebben wij onze 7-stappen kunsttest ontwikkeld. Aan de hand van enkele vragen helpen we jou de richting bepalen van het type kunstwerk dat bij jou zou passen.

Doe de 7-stappen kunsttest 

KLEURRIJKE SCHILDERIJEN KOPEN

Ben je van plan om één of meerdere kleurrijke schilderijen aan te kopen om de verschillende leefruimtes in je woning extra cachet te geven? Dan ben je bij De Tuin der Kunsten aan het goede adres!

Op onze website vind je namelijk tientallen werken, in de meest uiteenlopende stijlen en kleuren. Van sprekend groen tot zacht en warm oranje en ongeveer alles ertussenin. Eens je een werk hebt gevonden dat bij jouw persoonlijke stijl past heb je nogmaals te keuze. Wil je het werk permanent in je bezit hebben, dan kan je overgaan tot de onmiddellijke online aankoop ervan. Ben je nog niet helemaal zeker van je stuk, dan kan je contact opnemen met onze zaakvoerder Charlotte Beernaert. Als gediplomeerd antiquair en interieurspecialiste helpt zij jou op weg naar het kleurrijke interieur van je dromen. Het volstaat om een eerste, vrijblijvend kennismakingsgesprek aan te vragen.

Kennismakingsgesprek aanvragen 

KLEURRIJKE SCHILDERIJEN ONLINE KOPEN

Hieronder vind je een selectie van de verschillende kleurrijke schilderijen die we momenteel bij De Tuin der Kunsten in aanbod hebben. Elk van deze werken zijn unieke stukken, en zullen je dus lostrekken van de massaproductie die je bij grote winkelketens kan vinden. Een echt pièce unique dat van jouw interieur daadwerkelijk jouw interieur maakt.