Betaalbare kunst kopen

Kunst hoeft niet altijd duur of onbereikbaar te zijn. Ook met betaalbare kunst kan je een fantastisch gevoel oproepen bij zowel jezelf als de gasten die je ontvangt. De belangrijkste parameter is dan ook niet de prijs, maar het gevoel dat het werk bij je oproept wanneer het in je interieur is geïntegreerd. Betaalbare kunst vormt dus een heel interessante investering in levenskwaliteit. En zeg nu zelf, is dat niet het allerbelangrijkste?

Wat is betaalbare kunst?

We spreken van betaalbare kunst of betaalbare decoratie/curiosa wanneer er sprake is van een prijs onder de 1000 EUR. Dit is uiteraard een vrij ruwe inschatting, maar het geeft je een eerste beeld van de prijzen die je kan verwachten.

Binnen de betaalbare kunst valt opnieuw behoorlijk wat onderscheid te maken op basis van budget. Zo zullen schilderijen en tableaus over het algemeen grotere objecten zijn, en dus duurder verkocht worden. Keramiek en glaswerk daarentegen zijn bijzonder toegankelijke stukken, die vaak al beschikbaar zijn voor enkele tientallen euro.

Ten slotte speelt ook de decoratieve waarde van een werk of object een rol. Zo zijn unieke stukken of moeilijk vindbare curiosa vaak iets duurder geprijsd, omdat er geen vergelijkbaar object op de markt te vinden is, en de zoektocht dus vrij moeilijk of complex is.

Kunst huren als alternatief

Veel mensen staan er niet bij stil of kennen het concept niet, maar kunst hoef je niet altijd zelf te kopen. Je kan er ook voor kiezen om kunst of decoratieobjecten te huren. Vooral bedrijven (zoals makelaars of immokantoren en restaurants of hotels) maken hier dankbaar gebruik van. De laatste jaren zien we echter dat deze trend zich ook aan het doorzetten is naar de particuliere markt. Sinds de wereldwijde coronapandemie zijn mensen zich bewuster geworden van hun thuissituatie, en willen ze hier ook meer in investeren. Eén van de verschijnselen die we binnen de markt zien is dat mensen daardoor frequenter elementen van hun interieur willen wijzigen.

Betaalbare kunst leent zich natuurlijk prima tot dit fenomeen, omdat de vrij toegankelijke aankoopprijs je in staat stelt om op regelmatige basis nieuwe objecten aan je collectie toe te voegen. Wie dat wil kan natuurlijk ook opteren voor de huur van kunstobjecten, waardoor het nog makkelijker wordt om elementen in je woning te wisselen en zo op regelmatige tijdstippen een nieuwe schwung aan je huiskamer te geven.

Waarom betaalbare kunst kopen?

We geven al onze klanten de raad mee om in de eerste plaats te investeren in kunst- en decoratieobjecten die ze graag zien. Ten slotte koop je een kunstobject vaak om er een hele poos op te kijken. Het is dus belangrijk dat het stuk in je persoonlijke smaak en stijl past, en dat je hier nog verschillende kanten mee uit kan. We bedoelen hiermee dat je er rekening mee moet houden dat kunstwerken het best tot hun recht komen wanneer ze met een paar andere stukken worden gecombineerd. Denk maar een een prachtig schilderij aan de muur, met daarvoor enkele decoratieve keramiekwerkjes of in de kern gekleurd glaswerk in dezelfde kleurtinten.

Je ziet betaalbare kunst daarom best ook niet als een financiële investering. Kunst kopen om die later tegen een stevige meerprijs opnieuw te verkopen is een job die je beter overlaat aan gepassioneerde kunsthandelaars of kunsthistorici, met een stevige kennis van de markt. Er zijn namelijk tientallen verschillende aspecten die de prijs(-stijging) van een kunstwerk kunnen bepalen, dat dit echt specialistenwerk is. Je ziet de aankoop van betaalbare kunststukken daarom beter als een investering in levenskwaliteit. En wees nu eerlijk dat is toch minstens zo belangrijk, niet?

Betaalbare kunst kopen voor bedrijven

Ook bedrijven hebben de weg naar de aankoop van betaalbare kunst de laatste jaren gevonden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan makelaars, immokantoren of projectontwikkelaars die een extra touch aan hun kijkwoning willen geven. Studies hebben uitgewezen dat kunst en decoratie in een woning die te koop staat een positief effect heeft op de snelheid waarmee een pand verkocht wordt. Het komt dan ook niet zelden voor dat de koper van een pand meteen informeert naar de aankoopprijs van de kunstwerken die er hangen of staan. Wil jij ook dit effect bekomen? Dan kan je beroep doen op ons advies om een pakket werken samen te stellen die het meeste uit een ruimte kunnen halen.

Ook bedrijven die willen inzetten op employee happiness zijn bij De Tuin Der Kunsten aan het juiste adres. Door kunst- en decoratieobjecten in je kantoor binnen te brengen creëer je een aangename, huiselijke sfeer. Je medewerkers zitten ten slotte vaak 40 uur of meer per week in een kantoor. Het is dan ook belangrijk dat je van deze ruimte een inspirerende, stressvrije omgeving maakt.

Betaalbare kunst kopen op veiling

De voordelen van kunst kopen op veiling:

- Vaak grote collecties rond één bepaald thema

- Regelmatige nieuwe stukken in de verkoop

- Veel verschillende veilingzalen, dus veel keuze

- Soms kan je een slag slaan, en een object onder de gangbare prijs kopen


De nadelen van kunst kopen op veiling:

- Opbieden, dus vaak hogere prijzen dan de markt dicteert

- Veel concurrentie van andere gegadigden

- Je moet je telkens verplaatsen naar de veilingzaal

- Als de vooropgestelde prijs niet is bereikt, houdt men het stuk achter

- Geen zekerheid dat je het stuk hebt wanneer je dat wil

- Vaak extra veilingkosten (tot 15% op de aankoopprijs)

Waar betaalbare kunst kopen?

Bij De Tuin Der Kunsten bieden we een brede waaier aan verschillende kunststukken, decoratieobjecten en curiosa. Je kiest online uit onze collectie van werkelijk honderden verschillende stukken, vanuit het gemak van je luie zetel. Hierdoor heb je ruimschoots de tijd om na te gaan welke stukken je graag wil combineren om zo van je huis een echte thuis te maken met een unieke, persoonlijke touch.

Vind je het niet zo makkelijk om zelf aan de slag te gaan met het combineren van verschillende objecten? Ook dan is er geen probleem: wij staan je graag met raad en daad bij om verschillende stukken, kleuren en texturen te combineren zodat ze passen bij de stijl die jij voor ogen hebt. Neem daarom vrijblijvend contact met ons op.

Betaalbare kunst online kopen