Betaalbare kunst

Kunst brengt leven in huis en geeft een ziel aan je woning. Veel mensen overwegen echter nooit de aankoop van kunst- of decoratieobjecten omdat ze een hoge aankoopprijs vrezen. Nochtans is er een heel brede markt van bijzonder budgetvriendelijke kunstobjecten beschikbaar. Het vergt natuurlijk soms een beetje zoekwerk, maar ook met een beperkter budget kan je heel wat kleur in je interieur brengen. We geven je alvast enkele tips mee om betaalbare kunst op de kop te tikken.

Wat is betaalbare kunst?

Over smaken en kleuren valt niet te twisten, en eigenlijk is dat ook voor prijzen een beetje het geval. Wat voor de ene persoon bijzonder prijzig is, zal voor een andere persoon slechts een gemiddelde kost voorstellen. Kunst is de markt bij uitstek waar veel over de prijs van een werk te doen is. Men zegt wel eens dat je een kunstwerk in de eerste plaats graag moet zien en dan voor jezelf moet bepalen wat dat werk je mag kosten. En die prijs bepalen, dat is niet zo evident. Gelukkig zijn er ook enkele richtlijnen die we je kunnen meegeven om een inschatting te maken van de kostprijs van een kunstobject.

Over het algemeen gesteld spreken we van betaalbare kunst wanneer het gaat over werken met een maximumprijs van ongeveer 1000 EUR. De uiteindelijke prijs die je betaald is afhankelijk van meerdere factoren. We sommen hieronder de belangrijkste prijsbepalende elementen voor je op:

- Over het algemeen zijn zaken zoals keramiek bijzonder toegankelijke instappers in de wereld van kunst. Je kan vaak al bijzonder decoratieve keramiek objecten op de kop tikken voor een paar tientallen euro’s.

- Glaswerk en schalen zijn eveneens erg budgetvriendelijke én bovendien handige opties voor wie de wereld van kunst en decoratie wil beginnen ontdekken.

- Schilderijen en tableaus vind je vaak terug in het hogere segment van deze prijscategorie. Aangezien de nieuwprijs voor een schilderij van 1x1 meter al snel 3000 EUR of meer bedraagt is dit natuurlijk ook niet verwonderlijk. Op de tweedehands- of doorverkoopmarkt kan je echter frequent schilderijen terugvinden die ergens tussen de 300 en 1200 EUR gewaardeerd worden.

- Er zijn schilderijen op de markt te vinden die aan lagere prijzen worden verkocht. Het gaat dan vaak om kunstwerken die niet gesigneerd werden of werken van onbekende kunstenaars.

- Wil je graag een kunstwerk aan je muur, maar liggen bovenvermelde prijzen niet binnen je budget? Ook dan is er een oplossing! Prints, fotografie en litho’s van kunstwerken tonen vaak dezelfde stijl van beeldvorming, maar kan je een pak goedkoper aankopen.

Ten slotte zijn er ook tal van kunstwerken op de markt te vinden waarvan de decoratieve waarde de uiteindelijke verkoopprijs bepaald. Hier gaan mensen vooral op zoek naar elementen die bij elkaar passen, of voor een toegankelijk budget een statement kunnen maken in hun interieur.

Betaalbare kunst in huis

Hoewel veel mensen het als een investering zien, is kunst in de eerste plaats iets om je leven kleur te geven. Meer dan elke andere vorm is betaalbare kunst dus geschikt om van je huis een echte thuis te maken, en de kamers grondig op te fleuren. Zo kan een uniek schilderij in je woonkamer een heuse conversation starter zijn voor wanneer je vrienden over de vloer krijgt. Of krijgt je kantoor een extra, professionele dimensie door de artistieke decoratie die er te vinden is.


Wie betaalbare kunst in huis wil halen is bij De Tuin Der Kunsten aan het goede adres. Klanten die op zoek zijn naar een budgetvriendelijk kunst- of decoratieobject krijgen van ons telkens drie tips mee. Ten eerste: koop altijd kunst of een decoratieobject dat je zelf graag ziet. Ten tweede: durf kleur gebruiken! En ten slotte: the key is in the combination. De beste resultaten voor je interieur verkrijg je door diverse decoratiestukken met elkaar te combineren.

Kunst kopen die je graag ziet

De eerste tip is misschien wel de belangrijkste: zorg ervoor dat alle kunstobjecten die je aankoopt passen bij je persoonlijke smaak. Kunst kopen louter als investering is niet voor iedereen weggelegd, en vereist een stevige kennis van de markt. Je kiest er dus maar beter voor je centen te stoppen in objecten met een hoge decoratieve waarde, waar je dag na dag van kan genieten. Wie zei ook alweer dat echte rijkdom geen geld is?

Kleurrijke kunst kopen

Het lijkt tegenwoordig een haast onoverkomelijke trend in interieurland: witte, zwarte en beige tinten domineren zowat elke woning of elk interieur. Niets mis mee, uiteraard. Maar deze vrij minimalistische trend zorgt er wel voor dat er nog maar weinig persoonlijkheid en cachet in een interieur komt te zitten. Zeg nu zelf: niets is toch vreemder dan bij vrienden op bezoek gaan en dezelfde meubels of decoratieobjecten herkennen? Door te investeren in betaalbare kunst op maat van jouw woning zorg je voor een echte thuis, die enkel en alleen van jou kan zijn. Je zal zien: voor je het weet stromen de complimenten binnen!

Betaalbare kunst kopen

Voor het aankopen van betaalbare kunst geldt verder 1 gulden regel: koop bij een betrouwbare kunsthandelaar, met een bewezen staat van dienst. De Tuin Der Kunsten werd enkele jaren geleden opgericht door Charlotte Beernaert. Naast gediplomeerd antiquair is Charlotte gepokt en gemazeld in de wereld van kleur en interieur. Ze is meer dan 10 jaar nauw betrokken geweest bij zowel keramiek als interieurbouw, en is dan ook kind aan huis bij het kruim van de Belgische interieurarchitectuur. Als geen ander weet ze kleur te gebruiken om interieurs van klanten te personaliseren. Zo wordt elke ruimte een uniek statement van de persoon die het moet reflecteren.


Met De Tuin Der Kunsten stampte Charlotte een nieuw project uit de grond, specifiek om het makkelijker te maken kleurrijke, decoratieve en vooral betaalbare kunstobjecten te vinden en aan te kopen. Omdat ook meer en meer bedrijven de weg naar De Tuin Der Kunsten vonden, werd het aanbod uitgebreid met kunst- en decoratieobjecten die beschikbaar worden gesteld voor verhuur. Wie niet zeker is welke objecten zouden passen in zijn of haar interieur of op zoek is naar gedegen decoratie-advies kan bovendien een beroep doen op de expertise van Charlotte. Zij maakt dan een selectie van verschillende objecten die, wanneer gecombineerd, een extra persoonlijke toets aan het interieur geven.

Tips om betaalbare kunst te vinden

We zetten nog even de belangrijkste tips om een rijtje voor wie betaalbare kunst wil kopen. Zit je met een specifieke vraag of ben je heel gericht op zoek naar één bepaald type werk? Neem dan gerust contact met ons op. We bekijken graag wat we voor je kunnen doen!

- Koop in de eerste plaats altijd kunst die je graag ziet.

- Keramiek en glaswerk zijn vaak financieel toegankelijke instappers in de wereld van kunst en decoratie.

- Koop werken bij een betrouwbare handelaar, zoals De Tuin Der Kunsten.

- Koop schilderijen van nog onbekende kunstenaars, of schilderijen zonder signatuur.

- Kunstobjecten op de tweedehands- of doorverkoopmarkt hebben steeds toegankelijke prijzen.

- Is de aankoop van een kunstwerk alsnog te duur? Dan kan je huur overwegen.